Soa-onderzoek
Soa betekent seksueel overdraagbare aandoening. Oftewel: een ziekte die je kunt krijgen door (onveilige) seks.
Soa betekent seksueel overdraagbare aandoening. Oftewel: een ziekte die je kunt krijgen door (onveilige) seks.
Met een soa-onderzoek wil uw huisarts zorgverlener checken of u daadwerkelijk een soa heeft. In het laboratorium kijken wij daarom of er DNA van micro-organismen in uw urine of uitstrijkje zit.
Voor dit onderzoek krijgt u van uw zorgverlener een aanvraagformulier en een zakje mee. In dit zakje vindt u onder andere een buisje en een afname-instructie.
Van mannen ontvangen we bij voorkeur de eerste straal ochtendurine. Was eerst uw geslachtsdelen met water. Bij vrouwen maken we liever gebruik van een vaginale (zelf)uitstrijk. Urine van vrouwen is namelijk minder gevoelig voor soa-onderzoek. Een vaginale uitstrijk kunt u zelf (thuis) doen.
U moet het verpakte materiaal zo snel mogelijk inleveren. Lukt dit niet direct? Bewaar het materiaal dan in de koelkast. U kunt het materiaal inleveren bij uw huisartszorgverlener, op één van onze priklocatie of in het ziekenhuis. In de afname-instructie leest u hoe u het materiaal moet inleveren.
We sturen de uitslag van het onderzoek binnen enkele dagen naar uw zorgverlener. Maak zelf een afspraak met uw zorgverlener om de resultaten te bespreken.
De kosten van urineonderzoek zijn afhankelijk van welk onderzoek de huisarts zorgverlener heeft aangevraagd. De tarieven per onderzoek zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uw zorgverzekeraar bepaalt welke kosten zij vergoeden. Houd hierbij rekening met uw eigen risico. Meer informatie kunt u lezen op: Dicoon | Tarieven & Zorgkosten