Bijzonder resistente micro-organismen

Veel mensen dragen onbewust een Bijzonder Resistente Micro-Organisme (BRMO) bij zich. Voor gezonde mensen is dit niet erg. Maar voor mensen met een lage weerstand kan dit wel een probleem veroorzaken.

Afname-instructie

Lees alstublieft de instructie nauwkeurig door voordat u begint.

Voor mensen met een lage weerstand (die bijvoorbeeld in het ziekenhuis zijn opgenomen) kan een BRMO een probleem vormen. Veel antibiotica werken namelijk niet tegen een BRMO. Een infectie kan daarom levensbedreigend zijn.

Wanneer heb ik een verhoogd risico op een BRMO?

Patiënten met een verhoogd risico op een BRMO zijn:

  • Patiënten die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest;
  • Patiënten die afkomstig zijn uit een asielzoekerscentrum;
  • Adoptiekinderen;
  • Patiënten die (beroepsmatig) in contact komen met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • Patiënten die woonachtig zijn op varkens-, vleeskalveren- of vleeskuikenbedrijven.


Worden deze patiënten opgenomen in een ziekenhuis? Dan nemen we eerst kweken af voor onderzoek op BRMO. Als de patiënt een BRMO bij zich draagt, wordt er een behandeling gestart of wordt de patiënt in isolatie verpleegd. 

Wat kan ik verwachten?

Uw zorgverlener maakt uitstrijken van uw keel, neus en endeldarm (rectum). Voor de keeluitstrijk strijkt uw zorgverlener met een wattenstokje langs de pharynxboog, diep in de keel. Dit doet geen pijn, maar kan wel een kokhals-reflex opwekken. Dit kan u als vervelend ervaren. 

Voor de neusuitstrijk strijkt uw zorgverlener met een wattenstok langs het voorste gedeelte van de binnenkant van beide neusvleugels. Voor de rectumuitstrijk wordt een wattenstok een paar centimeter in uw anus gestoken en even rondgedraaid.

Uw zorgverlener stuurt de kweken op naar het laboratorium van Dicoon. De screening van BRMO verloopt via moleculair onderzoek. Hierbij kijken we naar de aanwezigheid van DNA van bacteriën.

Wanneer krijg ik de uitslag?

We sturen de uitslag van het onderzoek binnen enkele dagen naar uw zorgverlener. Bij een positieve screening zetten we de bacteriën op kweek voor nader onderzoek. Dit duurt langer, omdat de bacteriën moeten groeien in het laboratorium. Deze uitslag is dan meestal na een week bekend. Maak zelf een afspraak met uw zorgverlener om de resultaten te bespreken. 

Wat zijn de kosten?

De kosten van ontlastingsonderzoek zijn afhankelijk van welk onderzoek de zorgverlener heeft aangevraagd. De tarieven per onderzoek zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uw zorgverzekeraar bepaalt welke kosten zij vergoeden. Houd hierbij rekening met uw eigen risico. Meer informatie kunt u lezen op: Dicoon | Tarieven & Zorgkosten

Afname-instructie

Lees alstublieft de instructie nauwkeurig door voordat u begint.