Subsidie voor marktonderzoek naar malariadiagnostiek
Stichting Global Health Initiative en sociale onderneming Spotlight Dx hebben een NWO Take-off fase 1 subsidie van €50.000 ontvangen.
Stichting Global Health Initiative en sociale onderneming Spotlight Dx hebben een NWO Take-off fase 1 subsidie van €50.000 ontvangen.
Hiermee wordt marktonderzoek uitgevoerd naar de toepassing van LUNAS-technologie voor malariadiagnostiek in Oeganda.
Artsen-microbioloog Guido Bastiaens (Dicoon/Rijnstate) en Erik Schaftenaar (St. Antonius Ziekenhuis) zijn vanuit Stichting Global Health Initiative (GHI) bij het project betrokken. Samen met collega’s van de Technische Universiteit Eindhoven richtten zij eerder Spotlight Dx op: een sociale onderneming die zich inzet voor toegankelijke infectieziektediagnostiek in lage- en middeninkomenslanden.
Het project focust op marktonderzoek van LUNAS-technologie voor malariadiagnostiek in Oeganda. De LUNAS-technologie is een op bioluminescentie gebaseerde methode die snelle, nauwkeurige en betaalbare diagnostiek mogelijk maakt, zelfs in omgevingen met beperkte middelen.
Met het onderzoek in Oeganda worden de marktkansen voor LUNAS in kaart gebracht. Onder andere door artsen, beleidsmakers en vertegenwoordigers van publieke en private ziekenhuizen en gezondheidsinstanties te interviewen. Daarnaast worden de prestaties en kosten van LUNAS vergeleken met bestaande diagnostische methoden, zoals sneltesten, microscopie en PCR.
Ook wordt onderzocht hoe de financiering van diagnostiek momenteel geregeld is, bijvoorbeeld via overheidsbudgetten of NGO’s. Daarbij wordt gekeken welke impact LUNAS zou kunnen hebben op de publieke gezondheid in regio’s met hoge malaria-prevalentie.
Hoewel de studie focust op malaria, zal LUNAS in de nabije toekomst ook worden toegepast voor de detectie van andere pathogenen. Denk daarbij aan seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en respiratoire infecties. Zo biedt het platform brede mogelijkheden voor verbetering van infectieziektediagnostiek wereldwijd!