Eerste keer bloedprikken

Eerste keer bloedprikken bij Dicoon? Wij helpen u graag met een goede voorbereiding! Hieronder leest u alles wat u moet weten.

Bloed prikken Dicoon

Voor het bloedprikken

U hoeft meestal niet nuchter te zijn voor het bloedprikken. Als u wel nuchter moet zijn, geeft uw zorgverlener dat van tevoren aan. Nuchter zijn betekent dat u de nacht vóór het bloedprikken niet eet, drinkt of rookt. Vaak mag u wel een slokje water drinken en uw medicijnen innemen. Vraag aan uw zorgverlener om advies en hoelang u nuchter moet blijven. Om de uitslag van het onderzoek niet te beïnvloeden, is het belangrijk dat u zich daaraan houdt. 

Tijdens het bloedprikken

Ziet u op tegen het bloedprikken? Geef dit dan aan bij onze collega van de bloedafname. Hij of zij kan u meer uitleg geven en het proces met u doornemen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om de bloedafname minder gevoelig te maken, bijvoorbeeld met een verdovende spray. En op sommige locaties kunt u liggen tijdens het prikken.  

Na het bloedprikken

Er ontstaan meestal geen problemen na het bloedprikken. Wel kan er een blauwe plek ontstaan op de plaats van de prik. Deze plek kan nog een paar dagen pijnlijk zijn. Tijdens het prikken worden sommige mensen licht in hun hoofd en kunnen dan flauwvallen. Heeft u dit gevoel? Geef dit dan direct aan bij onze collega van de bloedafname.  

Heel soms treedt er een nabloeding op. Voornamelijk bij mensen met een stollingsstoornis of die antistollingsmedicijnen gebruiken. Geldt dit voor u? Geef ook dat van tevoren aan bij de medewerker. Als er een nabloeding optreedt, druk het wondje dan goed af en neem contact op met uw huisarts. 

Hoe bereid ik me voor op een bloedafname?

Ik ben bang voor naalden, is dat erg?

Wat betekent het dat ik nuchter moet zijn voor de bloedafname?

Waarom worden er zoveel verschillende buisjes bloed afgenomen?